Hot Club de France

27
Okt 2019
Zondag

Thema dit keer is classic Hot Club de France, met het crème de la crème van de Nederlandse gypsy jazz scene. Jonge talenten en ervaren kanonnen, mooi om ze samen te zien en akoestisch te horen op ons podium. We verwelkomen de Spaaij Gypsy Band op ons podium, het gloednieuwe quartet van onze Quintette vormgevers Tessa Spaaij en Lex Reerink. En als topact hebben we de legendarische en exclusieve Feigeli Prisor Band.

De Spaaij Gypsy Band is een samenwerking tussen de twee gitaristen Lex Reerink en Tessa Spaaij. 15 jaar geleden werden ze verliefd en jaren later pakten ze beiden de gitaar op om samen muziek te maken. Al vanaf het begin specialiseerden ze zich in Gypsy Jazz. Deze fantastische muziekstijl hoorden ze voor het eerst op oude opnames van de grote Django Reinhardt. Het greep ze direct en liet hen niet meer los. Op viool hebben ze ervaren rot Kees de Ruiter uit Zeeland aangetrokken. En op contrabas Martijn van den Brink uit Amsterdam. De band speelt stukken van grootheden zoals o.a. Django Reinhardt, Titi Winterstein, Feigeli Prisor, Tchan Tchou Vidal en maken hier eigen arrangementen van. De solo’s wisselen elkaar af en worden opgebroken met spectaculaire tweestemmige tussenstukken. De stijlen van de twee solisten passen goed bij elkaar en vullen elkaar aan. De Spaaij Gypsy Band trad onlangs op bij het Breda Jazz festival, Dokter Jazz, Radio VPRO, Nurenberg Guitar Festival en het Django Reinhardt Festival Tilburg.

Feigeli Prisor is de meest bescheiden gypsy jazz meester. Na bijna een half leven van excellent gitaar spelen heeft de Nuenense virtuoze gitarist Feigeli Prisor bijna een legende status gekregen. Een echte muzikanten-muzikant zou je hem kunnen noemen: trouw aan de eeuwenoude Sinti-traditie van het mondeling doorgeven van hun inspirerende, emotionele muziek aan een jongere generatie. Feigeli leeft voor zijn muziek en hoeft niemand meer iets te bewijzen. Vrienden en collega’s kennen en respecteren hem als grootmeester van de gypsy jazz gitaar, maar slechts zeer geleidelijk heeft zijn naam een groter internationaal publiek bereikt. Zijn spel verwondert door zijn onverholen vakmanschap en zijn gepassioneerde gitaarspel. Hij speelt met toewijding en een uitgesproken gevoel voor de melodie.

Speciale gast in het kwartet van Feigeli is dit keer Eddy Grünholz. Eddy is telg van de familie Grünholz en dus nauw verwant aan de legendarische gitarist en mentor Waso Grünholz. Eddy is met zijn haast ongebonden benadering een uitstekende tegenhanger van Feigeli’s fijnere formulering. Strakke ritmes, gevoelige melodielijnen en twee solisten die zo op elkaar ingespeeld zijn dat hun improvisaties feilloos worden afgewisseld en met veel gevoel worden gespeeld. De ritme sectie van de Feigeli Prisor Band wordt gevormd door ritmegitarist Sendelo Schäfer en Fremdo Rosenberg op contrabas. Kortom, een band op ons podium bestaande uit leden van vier beroemde Sinti-families in Nederland, dat is echt heel bijzonder!

De zaal is open vanaf 14:00 uur, de concerten starten om 14:30 uur en duren tot circa 17:00 uur. Er is volop ruimte om te jammen (neem je instrument mee!!) en natuurlijk hebben we ook standjes met verkoop van instrumenten en cd’s. Toegang is € 10 (donateurs van onze stichting krijgen € 5 korting), reserveren is niet nodig en parkeren is gratis.

Geen Reacties

Geef een antwoord